Gjutning av ett badkar

Här ska vi följa gjutningen av ett badkar. Först hettas järnet upp till 1350 grader och det börjar tidigt på morgonen. När sedan järnet är flytande så kan man efter att smort in gjutformarna starta gjutningen.

SE NÄR VI GJUTER:>>>>>>>>>>> 

Nedan visar jag några bilder.

GJUTNING2

Järnet hälls sedan i gjutformen och locket lyfts snabbt av.

GJUTNING3

 Under har järnet precis stelnat.

GJUTNING4

 Sedan måste man snabbt lossa badkaret från undre formen och det kan ha sina svårigheter och detta måste ske kvickt innan järnet kallnar for mycket och då går det inte att få ur. Om man inte får ur badkaret så måste gjutformn ändras och det tar tid.

GJUTNING5

På bilden går det snabbt utom att det är varmt.

GJUTNING6

Här lyfter man det heta badkaret med travers och ned på golvet
for koras ut till rensning och slipning av kanter.