Badkar emalj eller plast? Varför gjutjärnsbadkar

Varför gjutjärnsbadkar
Här ger jag lite information om varför man bör välja emalj badkar i gjutjärn. Emaljytan har en unik förmåga minska bakterias tillväxt, med samma resultat som rostfritt varför dessa material används bl.a på sjukhus.

Gjutjärnsbadkar uppskattas även av grannar i hyreshus och framförallt i hotell eller av den som vill ta sena bad eller dusch, då gjutjänsbadkar dämpar mycket bra.

Håller värmen
När badkaret väl är varmt, så håller det värmen vilket inte andra gör och man slipper även lukten av plast eller att få utfällning av koppar i badvattnet vilket kanske inte är så stora mängder, men vem vet.

Gjutjärn eller gjutmarmor
Många har en tendens att blanda ihop gjutjärnsbadkar med gjutmarmor (en marknadsföringsterm man kan använda beroende på hur mycket marmorpulver som blandas i plasten) utan att förstå skillnaden. Då kan man använda gjutmarmor istället för gjutplast. Det är nu så att även tillverkning av plastbadkar kallar processen för gjutning, men det är inte så säljande med badkar i ”gjutplast”, men marmor låter mycket bättre och sedan blir badkaren något tyngre.

Vi däremot vill göra badkaren så lätta som möjligt, men det måste vara en viss tjocklek för att det ska gå att lägga en till till två millimeter tjock emalj. Gjutjärnet måste vara cirka 6-7 mm för att det ska gå att emaljera badkaret.

Vad skulle ni helst välja till matlagning en rostfri – emaljerad slev eller en träslev (en mycket mattare och ojämnare yta än rostfritt och emalj).

Lämna ett svar